Posiłki i alkohol

Posted | Możliwość komentowania Posiłki i alkohol została wyłączona

Zaczynamy od końca? Napoje warto kupić wcześniej! Nieodłączną częścią weselnego jadłospisu jest alkohol. Króluje głównie wódka, aczkolwiek na stołach nie brakuje także i win, przy podawaniu których należy się kierować określonymi zasadami.

wino_musujace

np.: wina białe idealnie komponują się z drobiem i rybami, dziczyzna i wołowina świetnie smakują z winami czerwonymi, desery łączy się z likierami.

Rzecz jasna trudno wyobrazić sobie wesele bez szampana – to właśnie lampką tego trunku wita się młodą parę i gości. Szampan jest zarezerwowany dla pierwszego toastu.

Planowanie posiłków

Komponując menu, nie wolno zapomnieć o tak ważnej sprawie jaką jest rozplanowanie poszczególnych posiłków. Przyjmuje się, iż gorące dania podawane są mniej więcej co trzy godziny. W pierwszej kolejności serwuje się je członkom zespołu zapewniającego podczas wesela muzyczną oprawę – dzięki temu weselnicy nie czekają na muzykę.

Dobrymi pomysłami są: po pierwsze – uzgodnienie godzin wydawania kolejnych posiłków z wodzirejem, po drugie – ułożenie przy nakryciach ładnie wydrukowanych informacji o porach serwowania ciepłych dań. Powyższe rozwiązania pozwalają uniknąć zbędnego zamieszania. idealnym pomysłem jest przygotowanie domowego chleba i prawdziwych bułek, ale tylko dla zamożniejszej klienteli.